Alles van Eersel
Bekijk de agenda
< januari 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
1
 
 
1
2
3
4
5
2
6
7
8
9
10
11
12
3
13
14
15
16
17
18
19
4
20
21
22
23
24
25
26
5
27
28
29
30
31
 
 

Steensel

Steensel

Steensel is ook een van de Acht Zaligheden en ligt het meest oostelijk in de gemeente Eersel. Veel forenzen hebben zich hier gevestigd. Steensel, een "zaligheid" waar de Kempische gastvrijheid hoog in het vaandel wordt gedragen.

De kerktoren in Steensel, Kerkdreef 9, is een overblijfsel van de middeleeuwse kerk van St. Lucia, waarvan het 15e eeuwse koor nog bleef staan toen in 1821 een nieuw "schip" gebouwd werd. Omstreeks 1933 zijn koor en schip gesloopt. De toren is een laat 14e eeuws bouwwerk.

Bij het luiden van de klokken vraagt die van Steensel (volgens Knegselnaren): "Wat.......is.....er.........te Steensel?" Waarop het fijne stemmetje uit Knegsel antwoord geeft: "Er - re - moei, er - re - moei, er - re - moei! (armoede) De bas uit Steensel vraagt dan: "Hoelang zal 't nog duren?" Knegsel antwoord: Elte - elte - elte (altijd). De Steenselnaren lieten het hier natuurlijk niet bij zitten en op hun beurt hebben zij het praatje de wereld ingestuurd, dat de toren van Knegsel zo klein is, dat de pastoor en de koster hem bij slecht weer binnen zetten. Zo zijn er nog meer volksverhalen in omloop. Veel verhalen zijn tussen 1840 en 1870 opgetekend door P.N.Panken (Spokerijen in de Kempen).

Op het opnieuw ingerichte Dorpsplein in Steensel voor het gemeenschapshuis De Höllekes staat een wel een heel bijzondere beeldengroep. Dit kunstwerk (zie foto) stellen de drie dansende schikgodinnen voor en zijn in opdracht gemaakt door Saskia Pfaeltzer.

In de Griekse mythologie beschikken de drie schikgodinnen over het lot van de mensen.
De Grieken (en dus ook de Romeinen) kenden het recht op leven en dood niet aan elke god toe. Het lot van de mens en zijn levensloop werd geregeld door de zogenaamde Moirae of Schikgodinnen. Dit waren drie oude vrijsters die de “levensdraden” van de aardbewoners sponnen en hiermee zijn of haar levensloop bepaalden. Als de draad doorgeknipt werd, stierf de persoon in kwestie. Volgens de meeste teksten stammen deze godinnen af van de oppergod Zeus (Iuppiter) en de titane Themis, die het goede en ordelijke in de wereld belichaamde.
Deze schikgodinnen zijn Clotho (= “de spinster”, die de levensdraad spinde), Lachesis (= “de verdeelster”, die de draad afmat en aldus besliste hoelang iemand nog te leven had) en Atropos (= “de onafwendbare”, die iemands draad afknipte als zijn tijd gekomen was).