Alles van Eersel
Bekijk de agenda
< april 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
14
 
 
1
2
3
4
5
15
6
7
8
9
10
11
12
16
13
14
15
16
17
18
19
17
20
21
22
23
24
25
26
18
27
28
29
30
 
 
 

Toerisme Gemeente Eersel e.o.

Activiteiten  Verblijf  Historie

 


Bezienswaardigheden Eersel:St. Willibrorduskerk
De oudste Eerselse kerk is mogelijk een eenvoudig houten optrekje geweest, gesticht door de abdij van Echternach. De Willibrorduskerk wordt voor het eerst in 1480 genoemd. De toren dateert uit de tweede helft van de 14de eeuw. Het pronkstuk van de kerk is het monumentale orgel. Het werd in 1972 onder Rijksmonumentenzorg geheel gerestaureerd. Het is een combinatie van werk van twee beroemde orgelbouwers : Van Hirtum uit Hilvarenbeek (1838) en de gebr. Smits uit Reek (1852).


De kapel van Onze Lieve Vrouw van de Kempen
De in 1464 in gotische stijl gebouwde kapel is het oudste gebouw van de Markt. Het is mooi van proportie, verhouding en kleur. Zulke oude kapellen treft men nog maar zelden aan en deze is in de Kempen dan ook uniek. Na de Vrede van Munster (1648) werd ze voor de eredienst gesloten en deed dienst als raadhuis, gevangenis en bewaarplaats voor de brandspuit.
De burgerij van Eersel heeft in 1948 - de kapel was toen 300 jaar als raadhuis in gebruik - de gebrandschilderde ramen geschonken.

 

Pomp en kiosk
Onmisbaar voor de sfeer van de Markt is de fraaie hardstenen dorpspomp uit 1864, voorzien van het wapen van Eersel. Maar ook de muziekkiosk hoort erbij. Bijna een eeuw geleden was er al een. Die er nu staat, is in 2004 nauwkeurig nagebouwd naar de oorspronkelijke tekening.

 

 

Contente Mens en Boterlinde
Onder de “Boterlinde” verkochten in vroegere jaren de boerinnen op marktdagen hun boter. Om hun waar koel te houden, zochten ze hier een plaatsje, dat op bijzondere wijze tot een koepeldak geleid en gegroeid is.

De “Contente Mens” gemaakt door Richard Bertels. De contente mens is er een van een uitstervend ras en het was daardoor temeer verantwoord en noodzakelijk hem in brons te vereeuwigen. Symbool voor wat er in onze tijd zo niet meer is, maar wel degelijk zijn waarde heeft.

 

 

Protestantse kerk [Hoek Markt-Postakkers]
Het kerkje is gebouwd in 1812 en herbouwd in 1861. Het is een eenvoudige, bakstenen zaalkerk. Het plafond heeft een tongewelf, wat een zeer goede akoestiek geeft. De plattegrond laat een langwerpige achtkant zien, aan de noord- en zuidzijde driezijdig gesloten met een torentje op het dak. In de westwand een gedenksteen met een opschrift ter herinnering aan de stichting.

Het pand waarin het VVV-kantoor gevestigd is, is van oorsprong een oude Kempische boerderij, “een armeluis huisje”, met een laag pannendak.
Onder de dakgoot nog de zogenaamde muizentand, een bakstenen versiering. Deze versiering diende voor het droog houden van de gevel. De kleine ruitverdeling met schuiframen was algemeen geldend in die tijd. Binnenshuis vindt men een brede schouw met een groot stookgat.

 


Mariakapel op het pleintje aan De Dijk

Het werd op een landdag van het Brabants studenten gilde in 1940 geschonken aan de bevolking van Eersel.
Verschillende malen werd het Mariabeeldje door vandalen gestolen en vernield. Na de eerste keer dat dit gebeurde is er met een indrukwekkende eerherstellende bedetocht een nieuw beeld geïnstalleerd. Het huidige beeld is geschonken door de Zusters van Oerle.

 

 

 

 Agenda

Het Uitstapje.nl

Recreatief

Evenementen

VVV

Fietsroutes

Wandelroutes

Ruiterroutes

Diverse routes

Uitgaan

Cultureel Centrum

Cultuur

Grenspark de KempenHotels
Restaurants
Campings
VVV
Eersel
Duizel
Knegsel
Steensel
Vessem
Wintelré