Alles van Eersel
Bekijk de agenda
< februari 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
5
 
 
 
 
 
1
2
6
3
4
5
6
7
8
9
7
10
11
12
13
14
15
16
8
17
18
19
20
21
22
23
9
24
25
26
27
28
29
 

Wanneer ben ik juridisch vader?

Wanneer ben ik juridisch vader?
De Kempen West Geplaatst 12 oktober 2019

Indien u met de moeder van het kind bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan op het moment van de geboorte van het kind of als u uw kind heeft erkend, bent u ‘juridische vader'. Volgens de wet moet uw (ex)-partner u dan ‘informeren en consulteren' bij belangrijke beslissingen over uw kind.

Zorg zo snel mogelijk voor erkenning van uw kind
Als u geen juridisch vader bent van uw kind en na een scheiding betrokken wilt blijven bij - belangrijke - beslissingen over uw kind, is de eerste stap om het kind te erkennen. U erkent uw kind door een akte van erkenning te laten opmaken bij de gemeente. Erkennen kan voor de geboorte, direct na de geboorte, maar het kan ook later, zelfs als de kinderen wat ouder zijn. De vader heeft wel altijd de toestemming van de moeder nodig totdat het kind 16 jaar is. Tussen de 12 en 16 jaar moeten zowel de moeder als het kind de erkenning goedkeuren. Als de vader het kind erkend heeft tijdens de zwangerschap, mag de vader het kind na de geboorte aangeven bij de gemeente.

Pas als dit is gebeurd, bent u juridisch gezien de ouder. Uw ex-vrouw of ex-vriendin is dan verplicht om u op de hoogte te houden en advies te vragen over belangrijke veranderingen in het leven van jullie kind. Dit heet de ‘informatie- en consultatieplicht'. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische of financiële beslissingen, of school- en beroepskeuzes. Let wel, uitsluitend erkenning gaat minder ver dan samen het (ouderlijk) gezag uitoefenen over het kind. Pas bij gezamenlijk ouderlijk gezag heeft u ook een doorslaggevende stem bij belangrijke beslissingen.

Wie heeft of krijgt ouderlijk gezag?
Getrouwde ouders of ouders met geregistreerd partnerschap hebben automatisch samen het ouderlijk gezag over de kinderen. De vader is in deze gevallen ook meteen de juridische vader van het kind en hoeft het kind dus niet ook nog te erkennen. Woont u samen zonder huwelijk / geregistreerd partnerschap, dan heeft alleen de moeder automatisch het (eenhoofdig) ouderlijk gezag. De vader moet het kind dan eerst erkennen en kan daarna met toestemming van de moeder het (gezamenlijk) gezag aanvragen bij de rechtbank. Soms trouwen of registreren ouders zich pas als partners na de geboorte van een kind. Tot dit formeel is geregeld, heeft de moeder automatisch het (eenhoofdig) ouderlijk gezag. Door het huwelijk of geregistreerd partnerschap krijgt de vader ook automatisch het ouderlijk gezag. De getrouwde of geregistreerde vader moet het kind dan eerder wel erkend hebben, zoals hierboven beschreven.

Family life in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens
Heeft u het kind niet erkend, maar was u wel betrokken bij de zwangerschap en de geboorte, en nu bij bepaalde zorgtaken? Dan kunt u een beroep doen op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). In dit artikel staat het begrip family life omschreven. Het gaat onder andere over het recht van ouders om betrokken te zijn bij het familie- en gezinsleven. Verder betekent het dat de vader recht heeft op ‘informatie en consultatie' over zijn kind, ook al heeft hij het nog niet erkend. U moet, nogmaals, wel kunnen aantonen dat u nauw betrokken bent bij uw kind. Als dat het geval is, is er sprake van family life, zoals bedoeld in het EVRM en kunt u rechten afdwingen. Dit geldt overigens ook voor anderen die in een nauwe persoonlijke betrekking tot het kind staan.

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 

 


Meer informatie | Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Stichting Het Kompas
Flow Sleeping Bladel
SBP Outdoor en De Negende Zaeligheyt in Bergeijk Witrijt
Yoga docent - Ankie Pluim - Bergeijk, Luyksgestel
Knegtmans Advocaten & Mediators Bladel
Teurlings-De  Mulder Diervoeders en Tuinartikelen Casteren