Alles van Eersel
Bekijk de agenda
< augustus 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
31
 
 
 
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
 

Boerenlunch met boodschap voor politiek Kempen

Boerenlunch met boodschap voor politiek Kempen
Reusel Geplaatst 8 februari 2019

Met een kruiwagen vol boerenproducten om de maag te vullen en een dik onderzoeksrapport onder de arm als voer voor het brein, togen jonge boeren en tuinders dinsdag naar het gemeentehuis van Reusel-De Mierden.

Het doel van de jongeren is om de gemeentelijke gezagdragers te laten zien dat de agrarische sector ertoe doet in de Kempen. En wat de economische gevolgen zijn als een groot deel daarvan wegvalt.

ZLTO Kempengrens liet de feiten op een rij zetten; wat is nou eigenlijk de economische impact van de agrarische sector en aanverwante bedrijven in de vijf Kempengemeenten? Deze onderzoeksopdracht werd neergelegd bij netwerkorganisatie Huis van de Brabantse Kempen en die schakelde Fontys-student Jelle van Deursen in die er zijn afstudeeronderzoek van maakte.

De Kempengemeenten huisvesten 938 landbouwbedrijven. De sector is goed voor ongeveer 114 miljoen euro bruto toegevoegde waarde, oftewel 2,62 procent van het bruto regionaal product, met een omzet van om en nabij 465,5 miljoen euro.

Bij de 938 bedrijven werken 2.536 mensen, verdeeld over 1.808 fulltime banen. Dat is 5,1 procent van de totale werkgelegenheid binnen de Kempengemeenten. Samen met de bedrijven daaromheen is 19 procent van de werkgelegenheid in de Kempen 'agrarisch gerelateerd'.

Impact leegloop
Daarmee drukken de boeren en tuinders een flinke stempel op de regio. De impact van de in gang zijnde leegloop van het platteland is dan ook evident. Genoeg gespreksstof dus voor de jonge boeren die dinsdag aanschoven bij het college van burgemeester en wethouders.

Gijs van Spreuwel, die in Bladel kaasboerderij De Hooiberg runt, nam tijdens de lunch plaats naast waarnemend burgemeester Jetty Eugster. 'Het is natuurlijk mooi dat we dit hebben gedaan en dat het onderzoek aantoont dat de agrarische sector veel werkgelegenheid met zich meebrengt', begint Van Spreuwel. 'We moeten zuinig zijn op het buitengebied zoals dat er nu bij ligt. Maar nu moet er wel iets gebeuren. De politiek moet spijkers met koppen slaan.'

Van Spreuwel maakt zich zorgen om de kortetermijnpolitiek van provincie en gemeenten. 'Als je als boer iets wilt doen, dan duurt het al gauw drie tot vier jaar voordat het plan gerealiseerd is. Maar in de tussentijd kan het beleid alweer gewijzigd zijn. Dat werkt natuurlijk niet.'

Nieuwe activiteiten
Ook het in snel tempo leeglopende buitengebied moet in de ogen van Van Spreuwel een belangrijk aandachtspunt zijn van de Kempengemeenten. 'Het moet voor de ondernemers die achterblijven geen onmogelijke opgave zijn om nieuwe activiteiten te ontplooien in de lege stallen. Dat geldt ook voor niet-agrarische bedrijven. Maar hier hoor je gemeenten niet over. Ze weten zelf ook niet wat ze ermee aan moeten denk ik.'

Op 19 februari gaan de jonge ondernemers op dezelfde manier in gesprek met gemeente Bladel.

 

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Stichting Het Kompas
Bij De Neut Westerhoven Bergeijk
SBP Outdoor Bergeijk Witrijt
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Reijnders & Partners Bladel