Alles van Eersel
Bekijk de agenda
< november 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
44
 
 
 
 
1
2
3
45
4
5
6
7
8
9
10
46
11
12
13
14
15
16
17
47
18
19
20
21
22
23
24
48
25
26
27
28
29
30
 

Vanaf 2020 beperking in belastingaftrek van partneralimentatie

Vanaf 2020 beperking in belastingaftrek van partneralimentatie
De Kempen West Geplaatst 21 september 2019

Traditiegetrouw presenteerde het kabinet op Prinsjesdag haar nieuwe plannen, waaronder het nieuwe belastingplan. De door het kabinet gemaakte keuzes hebben onder meer invloed op de gevolgen van een echtscheiding.

Reeds eerder schreven wij een artikel over de wijziging van de maximale alimentatieduur van partneralimentatie met ingang van 1 januari 2020. Naast deze wijziging heeft het kabinet meer wijzigingen in petto voor de partneralimentatie.

Partneralimentatie
Kort gezegd is partneralimentatie een bijdrage in de kosten van levensonderhoud die de ene ex-partner aan de andere ex-partner dient te betalen. Als u partneralimentatie aan uw ex-partner voldoet, is deze door u betaalde partneralimentatie meestal fiscaal aftrekbaar. U mag deze uitgave in uw aangifte inkomstenbelasting als aftrekpost opnemen. Afhankelijk van de hoogte van uw belastbaar inkomen is in 2019 de betaalde partneralimentatie tegen een tarief van maximaal 51,75% aftrekbaar. Uw ex-partner moet hetzelfde bedrag als belastbaar inkomen in zijn/haar aangifte inkomstenbelasting opnemen voor de voor hem/haar geldende belastingtarieven. Let wel, deze aftrekbaarheid geldt uitsluitend voor partneralimentatie en niet voor kinderalimentatie. Over ontvangen kinderalimentatie hoeft eveneens geen inkomstenbelasting te worden betaald.

Daling belastingaftrek partneralimentatie vanaf 2020
Vanaf 2020 wordt de belastingaftrek in stapjes afgebouwd naar 37%. Dit betekent dat met name de hogere inkomens, vanaf € 68.000,00 per jaar, hier nadeel van zullen ondervinden. De lagere en middeninkomens krijgen weliswaar ook 37% aftrek, maar zitten vaak tevens in de belastingschijf van 37%, waardoor zij geen of nauwelijks achteruitgang zullen ervaren. Als iemand € 1.000,00 bruto partneralimentatie per maand betaalt, heeft diegene nu nog 51,75% aftrek waardoor een netto te betalen partneralimentatie van +/- € 480,00 resteert. Bij een aftrek tegen 37% wordt de netto te betalen partneralimentatie € 630,00. Een flink verschil!

Gevolgen voor de schatkist
Genoemde wijzigingen hebben naar verwachting niet alleen gevolgen voor degenen die partneralimentatie betalen of ontvangen. Doordat de wijzigingen financiële gevolgen hebben, is het de verwachting dat veel alimentatieafspraken gewijzigd zullen gaan worden, waardoor naar verwachting veel gerechtelijke procedures gevoerd zullen gaan worden, met alle bijkomende kosten van dien. Om de inkomensachteruitgang vervolgens, na wijziging van de alimentatieafspraken, op te vangen, zal de ex-partner die partneralimentatie ontvangt vaak zorg-, huur en andere toeslagen aanvragen of moet er een beroep worden gedaan op een aanvullende uitkering. Specialisatievereniging voor familierechtadvocaten en scheidingsmediators (vFAS), waarbij ons kantoor eveneens is aangesloten, heeft de nieuwe situatie doorgerekend voor een ex-partner met drie kinderen, waarbij de conclusie is dat de overheid hetgeen zij middels minder aftrek aan extra inkomensbelasting binnenhaalt, aan de toeslagenkant beduidend meer uitgeeft.

Indien de Eerste en Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen instemmen met het voorstel tot vermindering van de partneralimentatieaftrek, hebben de voorgenomen wijzigingen aldus grote gevolgen. Het afbouwschema ziet er alsdan als volgt uit: in 2020: 46% aftrek, in 2021 43% aftrek, in 2022 40% aftrek en in 2023 37% aftrek. Wij volgen deze ontwikkelingen op de voet en zullen u hierover informeren. Laat u zich tijdig adviseren door deskundigen op dit gebied!

Bron: Knegtmans Advocaten & Mediators

 


Meer informatie | Knegtmans Advocaten & Mediators

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.




« terug

SBP Outdoor en De Negende Zaeligheyt in Bergeijk Witrijt
Van Voskuijlen & Koekkoek Notarissen Bladel
Teurlings-De  Mulder Diervoeders en Tuinartikelen Casteren
Japans Chinees Restaurant Nagoya Bladel
Sanidrome van de Ven Badkamers Knegsel